Yeşil Yürekli Dev Adam Manisa Tarzanı

Yeşil Yürekli Dev Adam Manisa Tarzanı

Bizim kuşak iyi bilir Tarzan’ı; çizgi romanları, sinema filmleri, çizgi filmleri… Amerikalı yazar Edgar Rice Buroughs’un yazdığı ilk Tarzan öyküsü 1912 de bir dergide yayımlandı. Gördüğü ilgi üzerine ilk Tarzan romanı 1914 de yayımlandı. Ama o Tarzan hayali bir kahramandı. Oysa benim anlatacağım kanıyla canıyla efsane olmuş bir isim Manisa Tarzanı: Ahmet Bedevi.

Bizim Tarzanımız ne sarmaşıklarda gezer, ne de hayvanlara hükmeder. O doğaya aşık bir mücadele adamıdır. 8 eylül 1922 günü Manisa işgalden kurtulmuştu. Ancak işgalden geriye enkaz  halinde bir Manisa kalmıştı. Düşman çekilirken çıkarttığı yangınlar şehri harabeye çevirmişti. Manisalılar için bu yangın milat olmuştu. Artık Manisa’da yangından önce yangından sonra diye bahsediliyordu.

İşte Ahmet Bedevi bu yangından sonra Manisa’ya gelmişti. Enkaz kaldırma çalışmalarına katılmış belki de enkazdan çıkardığı her kara tahtada geleceğin yeşil Manisası’nı görmüştü. Yanmış bir şehrin küllerine ağaçların filizlerini hissetmişti. O enkaz halindeki Manisa da yeşili keşfederek ağaç dikmeye başladık. Böylece gerçek tarzanın hikayesi Manisa’nın enkazından doğdu.

Tarzanımız Kerkük Türklerindendir. 1899 yılında Kerkük de doğdu. Evlenmesine az bir zaman kala Birinci Dünya Savaşı çıkınca cepheye koştu. Mağlubiyet onu çok üzdü. Uzunca bir süre ormanlarda yaşadı. Daha sonra aradığı nişanlısı Merali İran’ın doğusunda Gver yaylasında buldu. "Hayatım değişti" dediği günlerde Atatürk’ün milli mücadeleye başladığını duydu. Tarzanımız yanına Meral'i de alarak yola çıktı. Ancak talihsiz bir kaza onu Meralinden ebediyen ayırdı. Meral'in sevgisini vatan sevgisi ile bütünleştirerek kurtuluş savaşına katıldı ve savaş sonrası İstiklal madalyası ile ödüllendirildi.

Enkaz altındaki Manisa’yı yeşillendirmek onun son aşkı oldu. En mutlu anları ise diktiği ağacın kendi boyunu geçtiğini görmekti. Çok konuşmazdı ama diktiği ağaçları kesmek isteyenleri kim olursa olsun durdururdu. Ağaçlar yetiştikçe Manisanın çevresi değişti.İsli Manisa yeşil hale gelirken Tarzan da Manisa’nın sembolü olarak anılmaya başladı.

Yeşil dostu 31.05.1963 yılında sonsuzluk kervanına katıldı. Tam 40 yıl Manisa’yı yeşillendirmeye çalıştı ve bunda da başarılı oldu.

Cihan Uyan

18 Mayıs 2012
Kaynak: cinemadran.com