Manisa Tarzanı ve çevre

MANİSA TARZANI ve ÇEVRECİLİK

2000 yılına girmeye az bir süre kaldı. 2000 yılına girerken, nasıl bir çevre ile karşılaşacağımız sorusu usumuzda. Gün geçtikçe çevre kirliliği ve tüm dünyanın karşı karşıya olduğu, ivedilikle çözüm bekleyen bir sorunudur.

Eko sistemin dengesini insanoğlu gereksinmeleri için, bilinçsizce ormanları katletmişlerdir. Doğanın kendini yenileme yeteneği üzerinde doğaya hasar verilirse, bundan yine insanoğlu zarar görecektir.

Yanlış kararlar sonucu, yeşil alanların tahrip edilmesi, yağmalanması, çevre sorunlarını ortaya çıkarıyor. Oysa insanoğlu her kuşakta devraldığı doğal kaynakları, olduğu gibi koruyarak, gelecek kuşaklara aktarması gerekir.

Son bilimsel araştırmalar, gezegenimizin her iki kutbunda ozon tabakasının delik olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu korkunç durumu gören bazı ülkeler birleşerek, dünyamızı nasıl kurtarabiliriz, diye çareler aramaya başladılar. Bir dizi kararlar alarak, tüm dünya insanlarına seslendiler!

“DOĞAYI KORU”

Doğayı koruyun diyenler, Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi’yi ne değin tanıyorlar acaba ? Tarzan kimdi ? Ne yapmıştı ?

1923 te geldiği Manisa’nın enkaz kaldırılmasında bulunmuş, daha sonra da Manisa’nın yeşillendirilmesi için ağaç dikmeye başlamıştır. Belki de dünyada ilk kez çevre hareketini o başlatmıştır. Bu çıplak adam, bir bahçıvan çırağı, Ahmet Bedevi, yani Manisa Tarzanı'dır. Tarzan, kuru dalları ektikçe, sanki elinde sihir varmış gibi dallar yeşerip, fidan olmaya başlamış. Fidanlar ağaç olurken O, Yeşil Manisa’nın sembolü olmuştur. Tarzan’ın kalbi; ağaçların gövdesi, dallar kollarıydı.

Tarzan, yaşamında ağaç sevgisiyle bütünleşmiştir. Birgün insanların doğa katliamına karşı kayıtsız kalamayacağını, yıllar önce haykırmıştır. Yeşil derken yüreği titreten,ağaç sevgisi derken bilinci bileyen Tarzan, “Yeşilin Atası"dır.

Tarzan bir yaratıcıdır. Eşsiz özverisiyle, doğa ile iç içe yaşamanın güzelliğini insanlara öğretmiştir. Tarzan yaprağın yeşilinde sevinci,mutluluğu bulmuştur. Onun her söylediği sözde bir ders vardır. Sevdiğim Meralım derken bakışlarında acı,umut vardır. Çoçukluğum, gençliğim at üstünde geçti derken, duruşunda yiğitlik vardır. Yiğiti anlamak kolay mı? Sen diyesin Kerküt’ te doğdu. Ben diyeyim Bağdat’ta. Nerede doğduğu çok mu önemli? Önemli olan çevreci olması, yeşili sevmesi. Daha önemlisi ormanlar meydana getirip ”Yeşilin Atası” olması.

Gönül isterdi ki çevre Bakanlığı yetkilileri, ilk çevreci hareketi başlatan ve kendini yeşile adamış Manisa Tarzanı'nı Türkiye’de ve dünyada anılması için uğraş versinler.

Bedriye Aksakal