Madımak'ta yanan 37 can

                          

Sivas'ta yakılan 37 can 

 

 

 

37 caη, 37 gül 
Kavrulmuşlar susuzluktaη 
SİVAS'ıη içiηde. 
Döηe döηe 
Semah yapaηlar tutuştu öηce, 
Soηra türküler, soηra da şiir 
Çığlıksız düştü 
Türküleriη yaηı başıηa...

Zaman yangın yeri, zaman dilsiz, zaman karanlık... Artık ağlamak değil, susmak daha beter... Gecenin sağırlığına isyan ediyor ışık... Demlenişi günlerin, sesin doğumunu bekler... Kapı aralığından süzülmeye başladı ışık... Fısıltı, dilsiz bir şair oldu karanlığa... Kör bir kemancı zaman, serenat okumakta güneşe... 

          ASIM BEZiRCi: 66 yaşında araştırmacı, yazar.  1928'de demiryolu işçisi Hamdi Bey'le ev kadını Refika Hanım'ın tek çocuğu olarak dünyaya gelen Asım Bezirci,üniversite yıllarinda sosyalizmle tanışır. Türkiye Sosyalist Partisi'ne girer. Bezirci, 67 yıllık yaşamına, bir insan ömrüne esit uzunlukta 70 kitap sığdırdı. 
          BEHCET AYSAN:
 44 yaşında, şair. Toplumsal gerçekleri kırık ve duygulu bir tonla okuyucusuna ulaştıran Behçet Aysan, 1946 yılında Ankara'da dogdu. 1979'dan bu yana cesitli dergilerde siirleri yayinlanan Aysan'in siir kitaplarindan "Sesler ve Kuller" “Nadir Nadi” ödülü, "Karsi Gece" ve "Eylul" Ceyhun Atif Kansu Siir ödülü, "Deniz Feneri" Abdi Ipekci Dostluk ve Baris ödülü'nü aldı. Behçet Aysan, yaşamı boyunca katıldığı demokrasi mücadelesinin güçlüklerini bilinçle göğüsleyen bir şairdi. Yaşamının son döneminde Nükleer Savaşın önlenmesi için Hekimler Demeği'nde (NÜSHED) Yönetim Kurulu üyeliği yapan Aysan, Ankara Tabip Odası ilc Genel Sağlık - Iş Sendikası üyesiydi. Ayrica Edebiyatçılar Derneği'nin kuruluşuna da katılarak Genel Yönetim Kurulu'nda yer aldı. 
        METiN ALTIOK: 52 yaşında, şair, yazar. Kendini şiire adamıştı. Şair olmanın günün tehlikesini bir sis çanı gibi duyurmak olduğunu vurgulayan bir şair Altiok  13 Ocak 1991 tarihinde “Cemal Süreya Şiir Ödülünü” aldığı gün, "Ben hayatla tam anlamiyla karsi karsiyayim. Aydın olmak muhalif olmayi gerektirir. Aydın karsi koyan insandır, kafa sallayan insan degildir," diyordu.. 
          HASRET GÜLTEKiN: 22 yaşında şair, sanatçı, şelpe tekniğinin önderi. 1 Mayis 1971 yılında Sivas'ta dogdu. Alti yasinda saz calmaya basladı. 11-12 sahnede saz calan kucuk bir oznadı artik. Kadıkoy Anadolu Lisesi mezunu sanatci, 1980'li yillardan itibaren muzikle kendi uslubuyla agirlikli olarak yer aldı. Arif Sag, Muhlis Akarsu, Yavuz Top ve Musa Eroglu'na olan hayranlığıni gizlemiyor ve baglamasini onlar kadar ustaca kullaniyordu. "Nevroz" isimli Kürtce bir kasette yapti. Kürtce ezgileri enstrümantal olarak yorumlayan ender sanatcilardan biridir. Bu kasette 3 telli sazla gelistirilmis "celpe" ismini verdiği yeni bir yöntem gelistirmisti.
          NESiMi CiMEN: 67 yaşında, şair, sanatçı üç telli curanın son ustası. 1931 yılında Adana’nın Saimbeyli Kazası`nın Fatmakuylu Köyü’nde doğdu. 1941 yılında on yaşındayken ailesiyle birlikte Kayseri’nin Sarız kasabasına bağlı İncemağara Köyü’ne göçtü. Oniki yaşında heveslenerek cura çalmaya başladı. Bulunduğu ortamda Alevi deyişlerini öğrendi ve çevresinde, kendine özgü yorumlarıyla ilgi gördü. O günden ölümüne kadar curasını elinden bırakmadı, Cimen,Curasıyla birlikte iki Temmuz 1993’te Sivas’ta yandı. Yoksul bir Kürt aileden gelen Cimen. daha çocuk yaşta hayatını çalışarak kazanmaya başlar.Daha sonralari yeni kurulan Türkiye İşçi Partisi ile tanıştı ve bu partiye üye oldu. TİP’in düzenlediği bir çok  gecede kendi demelerini ve Alevi deyişlerini çalıp söyledi. 1984’ten 1987 yılına kadar İsveç’te yaşadıktan sonra, orada oturma hakkı olmasına rağmen ülkesine döndü.Türkiye’de eserlerini yayınlamak isteyen Cimen, "acılarımı dile getireyim“ dediği eserleri zaman geçmeden yayınlanır. Nesimi Cimen eserleriyle sevenlerine ulaşır. 
          MUHLiS AKARSU: 45 yaşında, sanatçı.  1948 yılında Sivas'ta doğdu. 1980'li yıllarda türkülerinden dolayı üç yıl cezaevinde yattı. Bektâşî ve Cem Cemaatlerinde yörenin Dede'lerden ve ozanlarından etkilendi. Akarsu, bağlamaya küçük yaşlarda başlar. Şiirler, deyişler ve nefesler kurarak yaşadığı toplumun kültürüne zenginlik kattı. 1960'lıi yıllarda dönemin etkili ozanları Ali İzzet, Mahzûnî Şerif, İIhsânî'lerin içerisinde yer aldı.
1980'li yılların başlarında Alevî Dedeleri'ni, çaldığı kısa kollu bağlamayı gündeme getiren halk müziğinin niteliğini yükselten Muhabbet Gurubu'nun (Arif Sağ, Muhlis Akarsu, Yavuz Top, Musa Eroğlu) oluşum fikri Akarsu'dan çıkmıstır. Muhlis Akarsu, her yıl yapılan Hacı Bektaşi, Abdal Musa, Veli Baba, Pir Sultan vb. Alevî toplumunun kültürel etkinliklerine katılırdı. Akarsu `nun TRT repetuarlarında ellinin üstünde eseri vardır. Yüzden fazla 45'lik plak, 4 uzunçalar, 20 kadar ses kaseti bulunmaktadır. 
          MUHiBE AKARSU : 35 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi 
          GÜLENDAR AKCA : 25 yaşında. Divriği`nin Şahin Köyü`nden Ankara'ya uzanan,2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Madımak Otelinde sona eren 25 yıllık bir hayat Gülender Akça'nıin hayatı. Gülender Akça'nın toplumsal kimliğini en iyi anlatan sözler de Ağabeyinin sözleri olmalı: " Herşeyden önce insana insanca muamele edilmeyen, hak ettiği değeri verilmeyen baskının, zulmün, işkencenin, irticanın yoğun olduğu bir dönemde yaşadı. Bu nedenle haksızlığa, zulme, irticaya karşı insan haklarından, demokrasiden, laik düşünceden yana tavıir koydu. Bu anlamda duyarlı bir toplum yaratma çabasında kardeşçe, insanca yaşamak için, insan olmanın onuru ile yaşamak isteyen milyonlarca insandan biri olmak için çaba sarfetti..."  
          AHMET ALAN: 22 yaşında 
          MEHMET ATAY: 25 yaşında, gazeteci. 1968 baharında, Divriği'nin gönderen Köyünde dünyaya gelen Mehmet Atay,üniversite yıllarından itibaren fotoğraf sanatına büyük bir tutkuyla bağlanır. Yaşamını, çektiği fotoğraf kareleriyle güzelleştirmeye calisiyordu..  
          SEHERGÜL ATES: 30 yaşında. 1963 Ankara doğumlu olan Sehergül, Açık Öğretim Fakültesi öğrencisiydi...  
          ERDAL AYRANCI: 35 yaşında.  Şair Erdal Ayrancı,1978 ODTÜ girişli. 12 Eylül askeri darbesi pek çok insan gibi Erdal Ayrancı'yı da etkiler. Erdal Ayrancı, 1980-1983 yılları arasında Mamak, Ankara Kapalı, Niğde, Bor-Niğde cezaevleri'nde yatar. "Hatçe". Mahpusluk günlerindeki ilk şiiri 2.7.1981 tarihinde Mamak'ta son şiirini 20.03.1983'te Topçam'da yazar. Erdal Ayrancının 29.05.1982 tarihinde Nigde cezaevi'nde yazdığı şiirde Hatice'yi, Zeynep'i ve Sivas'taki akrepleri anlatır. 
          BELKIZ ÇAKIR: 18 yaşında. 1975 yılında Ankara doğumlu Belkız Çakır, umutlu olarak girdiği 1993 yılı Üniversite sınavlarında İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü kazandığını öğrenemedi. 
          SERPiL CANiK: 19 yaşında. 1974 Ankara doğumlu olan Serpil Canik, Pir Sultan Abdal Semah Ekibi`nin en gençleri arasında yer alıyordu. 
          MUAMMER CiCEK: 26 yaşında, aktör.  1967 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu.1992 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çehir ve Bölge Planlama Bölümünü bitirerek Şehir Planlamacısı olarak görev aldı. 
          CARINA CUANNA: 23 yaşında, Hollandalı gazeteci 
          SERKAN DOGAN: 19 yaşında 
          OZAN TÜRKYILMAZ: 20 yaşında,araştırmacı tarihci ve düşünür (Hasret Gültekin'in öğrencisi) 
          MURAT GÜNES: 22 yaşında
          MURAT GÜNDÜZ: 22 yaşında.  Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi olan Murat, Pir Sultan Abdal Derneği'nin gençlik komisyonlarinda görev alıyordu.. 
          GÜLSÜN KARABABA: 25 yaşında. Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerinde, Divriği Kültür Derneği adına katılan dört genç kızdan biri de Gülsün Karababa.
          UGUR KAYNAR: 37 yaşında, şair 
           ASAF KOCAK: 35 yaşında, karikatürist 
          KORAY KAYA: 12 yaşında. Yeşim Özkan, Yasemin, Asuman Sivri gibi Madımak'ta yakılan kardeşlerden.  
          MENEKSE KAYA: 17 yaşında 
          HANDAN METiN: 20 yaşında. 1973 Divriği doğumlu, 1992 yılında, ODTÜ Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne girer.  
          SAiT METiN: 23 yaşında. Çankırı Meslek Yüksek Okulu mezunu. 
          HURiYE ÖZKAN: 22 yaşında. Başarılı bir öğrencilikten sonra, Deneme Lisesi'ni birincilikle bitirir. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne arkadaşı İnci Türk ile birlikte girer, birlikte bitirirler
          YESiM ÖZKAN: 20 yaşında 
          AHMET ÖZYURT: 21 yaşında 
          NURCAN ŞAHiN: 18 yaşında,  ÖZLEM ŞAHiN: 17 yaşında. Amca çocukları 
          ASUMAN SiVRi: 16 yaşında,   YASEMiN SiVRi: 19 yaşında. Bu iki kardeş 1991 yılı ortalarinda, Pir Sultan Abdal Derneği'nin kültürel çalıişmalarina katılıyor ve kısa sürede semah topluluğuna girerler. Asuman Sivri, özverili çalıişmasının karşılığını alarak, Semah hocalığına yükseliyor.Asuman Sivri , 1992 yıilıinda Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne girer. 
          EDiBE SULARi: 40 yaşında, sanatçı.  Davut Sulari Baba'nıin en büyük çocuğuydu. Tarihi Seyyitlerden, Seyyit Mahmut Hayrani'nin torunlarindandı.Bassel'de yaşadığı halde Türkiye'de yapılan bütün Bektaşi Kültür etkinlikleri ve Ehli-beyt Cemleri`ne, konferanslarina katılmayı ihmal etmezdi.. 
          İNCi TÜRK: 22 yaşında. 1992  Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Inci,. Altındağ Kültür Merkezi ile  Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi`nde tiyatro çalışmalari içerisinde yer alıyordu.. 
           KENAN YILMAZ: 21 yaşında
 

 

               Yaralananlar:
               Aziz Nesin,
Lütfiye Aydın, Cafer Can Aydın, Aydoğan Yavaşlı, Melahat Yavaşlı, Kamber Çakır, Lütfi Kaleli, Serdar Doğan, Gülay Şahin, Makbule Çimen, Nuray Özkan, Bülent Daylaşlı.

               Yara almadan kurtulanlar:
               Arif Sağ, Yıldız Sağ, Murtaza Demir, Ali Çağan, Haydar Ünal, Yüksel Yıldırım, Ali Balkız, Ali Baştuğ, Ali Doğan, Ayben Kop, Ali Yüce, Nimet Yüce, Celal Yıldız, Nurhan Metin, Cem Celasun, Zerrin Taşpınar, Mehtap Yücel, Hülya Kaderoğlu, Battal Pehlivan, Türkan Pehlivan, Tuncay Yılmaz, Elif Dumanlı, İclal Karakuş, Ali Rıza Koçyiğit, Rıza Aydoğmuş, Deniz Hunar, Cevat Geray, Olgun Şensoy, Cevat Üstün, Cem Erseven, Neval Oğan, Demet Işık, Murat Kılıç, Ertan Kartal, Mustafa Türkan, Mehmet Aydoğmuş, Ferhun Ateş, Gülsen Geray, Nuray Özkan, Hidayet Karakuş.

 

 Geri Dön 

 Ana Sayfa